Jij voelt vaak dat je anders bent
Als HSP/ hooggevoelige volwassene sta je volledig ‘open’ voor alles wat er omheen je gebeurt. Onbewust staan alle zintuigen open. Wat betekent dat alle prikkels binnenkomen. Je merkt alles in je omgeving op. Ook de gevoelens en emoties van anderen. Misschien herken je dat wel van jezelf. Dat je bijvoorbeeld gevoelig bent voor de sfeer in een groep, aanvoelt wat er tussen mensen speelt en oververmoeid kunt raken in een omgeving met veel mensen. Maar ook dat je soms gevoelens en emoties van anderen overneemt, bepaalde geluiden en vormen van licht te heftig vindt om te verwerken en dat je een grotere gevoeligheid voor geuren en smaken hebt en hoe kleren zitten. Hierdoor krijg jij vaak het gevoel dat je anders bent.
Het anders ervaren gaat soms ten koste van jezelf
Daarnaast ervaar jij bepaalde zaken anders omdat je intenser voelt en een aantal sterk ontwikkelde basiswaarden hebt. Wat voor anderen misschien niet zo belangrijk is of heel gewoon, kan voor jou juist ontzettend belangrijk of helemaal niet zo gewoon zijn. Soms tot op het niveau dat het ten koste gaat van jezelf.
Zo is gelijkheid een van je basisprincipes. Je kunt niet tegen ongelijkheid in de behandeling van jezelf, maar ook niet in die van anderen, en dat kan je tijdenlang (ongezond lang) bezighouden. Ook het niet kunnen kiezen voor jezelf omdat je het risico loopt daardoor afgewezen te worden, is daarvan een voorbeeld. Net als dat contacten ‘echt’ moeten zijn, niet iedereen daarvan is en jij ze dan maar liever uit de weg gaat. Ook al betekent dat, dat er uiteindelijk niemand meer overblijft. Of dat de behoefte om te verbinden met mensen en dingen zo groot is dat je geen afscheid kunt nemen, terwijl dat wel beter voor jezelf is.
Als je extra anders bent loop je tegen onbegrip aan
Het kan zijn dat je ervaart dat je extra anders bent. Dat je naast hooggevoelig ook hoogbegaafd bent. In je hoogbegaafd zijn loop je tegen extra uitdagingen en onbegrip aan. Je vindt het bijvoorbeeld nog lastiger om aansluiting te vinden met anderen en systemen (zoals schoolsystemen, maar ook bedrijven). Dit komt doordat jij naast de behoefte aan ‘echte’ contacten ook een specifieke manier van denken hebt. Een manier van denken die voor jou heel logisch is, maar waar anderen niets van begrijpen.
Ook kan het zijn dat je als hooggevoelige nog meer open staat. Hiermee bedoel ik dat je helder ofwel paranormaal bent. Je bent daardoor in staat om bijvoorbeeld helder te zien, te voelen, te ruiken te weten en/of te horen. Als je niet (meer) weet dat je over deze paranormale gaven beschikt of hoe er mee om te gaan, dan kun je nogal wat onbegrip en niet te verklaren aspecten tegenkomen.
Als je bijvoorbeeld helder weet, zonder het te weten, dan kan het lijken alsof je hele specifieke denkbeelden hebt. Dat kan heel vervelend zijn omdat je zeker weet dat het klopt wat je denkt, je weet het gewoon, maar anderen kunnen daar gewoon niet bij. Je hebt vaak het gevoel dat je niet serieus genomen wordt en probeert het dan nog maar een keer uit te leggen. Soms met als gevolg dat je gaat twijfelen aan jezelf.
Je raakt te zwaar belast als je continue zo open staat
Vaak weet je niet dat je zo gevoelig bent en zo open staat. Dat kan uiteindelijk erg vermoeiend zijn. Alle prikkels en eventuele waarnemingen komen binnen via ons brein, zenuwstelsel en soms ook nog via ons hele lijf, en die zijn op een gegeven moment overprikkeld en te zwaar belast. Als dat te lang aanhoudt, raak je vanzelf overbelast. Overbelasting merk je bijvoorbeeld door het gevoel te hebben volledig uitgeput te zijn aan het einde van de dag of na een bepaalde activiteit. Of dat je het gevoel hebt dat je hoofd vol zit, je hoofdpijn hebt of niet goed kunt slapen. Als dat te vaak zo is kan het uiteindelijk zo zijn dat je niet meer herstelt en de vermoeidheid en onrust aanhoudt. Soms tot op het niveau dat je helemaal niet meer kunt ontspannen en tot rust kunt komen.
Bij langdurige overbelasting krijg je signalen. Het hebben van chronische klachten die lichamelijk en/of geestelijk van aard zijn en waar maar geen (medische) oorzaak voor gevonden wordt of die niet te verklaren zijn, is daar een van. Een andere is het maar niet helder krijgen van de aanleiding van bepaalde uitingen op gedragsniveau.
Chronische klachten en gedragsuitingen die je vertellen dat je overbelast bent, zijn:
- Het hoofd stopt niet meer met ‘razen’.
- Onrustig/opgejaagd (continue dingen ‘moeten’), gefrustreerd voelen.
- Slaapproblemen, oververmoeidheid ervaren.
- Overspanning, burn-out, depressiviteit.
- Chronische rug-, nek-, schouder-, maag-, darmklachten.
- Terugkerende vormen van ontstekingen, zoals blaas, voorhoofdsholte, oog, oor, huid.
- Hoofdpijnen, migraine.
- Irreële angsten voelen, paniekaanvallen.
- Niet meer ‘echt’ weten wie je bent.