Alle zintuigen van je kind staan continu op scherp

Jouw kind is HSP ofwel hooggevoelig. Dit betekent eigenlijk niets anders dan, dat alles maar dan ook alles bij je kind binnenkomt. Ik noem ze ook wel de 1000 watt lampjes. Op de 40 watt lampjes komen heel veel insecten af als de lampjes aanstaan, maar moet je je eens voorstellen wat er op 1000 watt lampjes afkomt! Alle zintuigen staan continu op scherp. Met zintuigen bedoel ik dan niet alleen dat jouw kind visueel alles waarneemt, een hoog ontwikkeld reukvermogen heeft, op de huid extreem gevoelig is, zoals bijvoorbeeld voor de naadjes in kleren en het slecht tegen harde geluiden en fel licht kan, maar ook dat je kind zonder het te weten de gevoelens en emoties van anderen voelt en soms overneemt.

Een gemiddelde dag op school, de peuterspeelzaal of kinderopvang is dan ook erg belastend voor je kind. In de meeste gevallen is je kind al volledig overprikkeld geraakt van alle indrukken van de dag. Een extra prikkel kan dan al voldoende zijn om het 1000 watt lampje te laten ontploffen/ imploderen. En dan ontploft/implodeert er wat. Het ene kind wordt extreem boos, verdrietig of raakt verongelijkt en het andere kind keert volledig in zichzelf. In veel gevallen is je kind op dat moment niet meer te bereiken.

Jouw kind ervaart het anders en dat is lastig

Wat voor anderen misschien niet zo belangrijk is of heel gewoon, kan voor jou kind juist ontzettend belangrijk of helemaal niet zo gewoon zijn. Jouw kind is daarin anders, hij of zij ervaart het anders en dat maakt het dagelijkse functioneren vaak extra lastig. En dat heeft alles te maken met de intensiteit van zijn of haar gevoelswereld en het hebben van een aantal sterk ontwikkelde basiswaarden.

Jouw kind reageert vanuit zijn of haar gevoelswereld en die is diepgaand. Dit merk je bijvoorbeeld op het moment dat je kind heel lang blijft rondlopen met een naar gevoel omdat een klasgenootje een opmerking heeft gemaakt over zijn of haar kleding. Jouw kind ervaart namelijk elke vorm van niet-waardering als een persoonlijke afwijzing. Je wordt het ook gewaar in de manier waarop je kind contacten aangaat. Als het gevoelsmatig niet goed voelt, gaat je kind het (werkelijke) contact gewoonweg niet aan. Contacten moeten ‘echt’ zijn. Daarnaast zie je het op het moment dat je kind afscheid moet nemen. Dat is voor jouw kind een heel intens proces omdat het zich intens verbindt met mensen en dingen die vertrouwd en goed voelen.

Ook handelt je kind vanuit de sterk ontwikkelde basiswaarde gelijkheid. Ongelijkheid kan jouw kind dan ook volledig verontwaardigen. Je kind begrijpt bijvoorbeeld niet waarom hij of zij als enige een sticker krijgt, terwijl alle andere kinderen in de klas ook hun best hebben gedaan. Een andere is dat je kind behoefte heeft aan structuur, maar het niet tegen een opgelegde structuur kan. Het ‘moeten’ leidt dan ook vaak tot heftige stresssituaties en -reacties. Je kind vraagt, hoe het jong het ook is, om dialoog. Het wil vanuit gelijkheid door jou behandeld worden.

Als je kind extra anders is loopt het tegen onbegrip aan

Het kan zijn dat je kind naast HSP ook hoogbegaafd is. Veel hoogbegaafde kinderen zijn namelijk ook hooggevoelig. In het hoogbegaafd zijn loopt je kind tegen extra uitdagingen en onbegrip aan. Voor jouw kind is het nog lastiger om aansluiting te vinden met anderen en met systemen (zoals schoolsystemen). Naast de behoefte aan ‘echte’ contacten heeft je kind ook nog een bepaalde manier van denken, die voor hem of haar heel logisch is, maar waar anderen niets van begrijpen.

Ook kan het zijn dat jouw hooggevoelige kind nog meer open staat. Hiermee bedoel ik helder ofwel paranormaal is. Je kind is daardoor in staat om bijvoorbeeld helder te zien, te voelen, te ruiken te weten en/of te horen. Als je niet (zeker) weet dat jouw kind over deze helderheid beschikt of hoe er mee om te gaan, dan kan niet alleen jij maar ook je kind nogal wat onbegrip en niet te verklaren aspecten tegenkomen.

Misschien herken je wel dat jouw kind vaak na middernacht wakker wordt en niet meer kan slapen. Of dat je kind niet alleen wakker wordt maar ook elke keer druk in gesprek is met één of meerdere ‘individuen’. Dat je kind ziet waar iemand gestorven is en wat de toedracht daarvan was. Je kind wijze uitspraken doet die eigenlijk helemaal niet bij zijn of haar leeftijd passen. Of dat het zaken weet, die het niet kan weten. Allemaal voorbeelden van kinderen die bewust of onbewust gebruik maken van hun paranormale gaven en waarvoor geldt dat het belangrijk is om te weten hoe daarmee om te gaan.

Je kind raakt te zwaar belast als het continu zo open staat

Vaak weet je niet dat je kind zo gevoelig is en zo open staat en misschien ook wel helder is. Dat kan uiteindelijk erg vermoeiend zijn voor jouw kind. Alle prikkels en eventuele waarnemingen komen binnen via het brein, zenuwstelsel en soms ook nog via hele lijf van je kind, en die zijn op een gegeven moment overprikkeld en te zwaar belast. En als dat te lang aanhoudt, raakt je kind vanzelf overbelast.

Overbelasting van je kind merk je bijvoorbeeld doordat het aan het einde van de dag of na een bepaalde activiteit volledig uitgeput is. Of dat het aangeeft dat zijn of haar hoofd helemaal vol zit, hoofdpijn heeft of niet goed kan slapen. Als dat te vaak zo is kan het uiteindelijk zo zijn dat je kind niet meer herstelt en de vermoeidheid en onrust aanhoudt. Soms tot op het niveau dat je kind helemaal niet meer kan ontspannen en tot rust kan komen.

Bij langdurige overbelasting gaat je kind signalen afgeven. Chronische klachten bij je kind die lichamelijk en/of geestelijk van aard zijn en waar maar geen (medische) oorzaak voor gevonden wordt of die niet te verklaren zijn, is daar een van. Uitingen op gedragsniveau waarvan je de aanleiding maar niet helder krijgt, is ook zo’n signaal.

Chronische klachten en gedragsuitingen die je vertellen dat je kind overbelast is, zijn:

 • Het liefst tussen 1000 knuffels willen slapen.
 • Slaapproblemen (het in slaap komen en/of gedurende de nacht ontwaken).
 • Vaak moeten huilen (lees ook huilbaby’s), emotionele uitbarstingen.
 • Hoofdpijn, buikpijn, obstipatie, andere vormen van darmklachten.
 • Eczeem, astma, bronchitis, intolerantie (lactose, gluten e.d.).
 • Weinig zelfvertrouwen hebben, geen besluiten kunnen nemen (‘ik weet het niet’), vaak ‘sorry’ zeggen, niet voor zichzelf kunnen opkomen, laag zelfbeeld.
 • Fobieën/angsten, die eigenlijk niet te verklaren zijn.
 • Terugkerende vormen van ontstekingen, zoals blaas, oog, oor, huid.
 • Extreem druk gedrag, naar binnen gekeerd gedrag (uit het contact gaan).
 • Overdreven behoefte aan structuur, (ontwikkeling van) ‘tikjes’.
 • Overspanning, burn-out, depressiviteit.
 • Dyslexie, dyscalculie.
Foto Kinderen | Alle zintuigen continue op scherp | Luna

Ben je geïnteresseerd, neem dan gerust contact op

06 12 17 12 15
of stuur een email naar info@denieuwetijdspraktijk.nl