Onbewust staan alle zintuigen ‘open’. Wat betekent dat alle prikkels binnenkomen. We merken onbewust alles in onze omgeving op. We voelen wat er gebeurt bij onszelf maar ook bij anderen. Geluiden en bepaalde vormen van licht kunnen heftig om te verwerken zijn en vaak is er sprake van een grotere gevoeligheid voor geuren, smaken en hoe kleren zitten.

Vaak weet je niet dat je zo gevoelig bent en zo ‘open’ staat. Dat kan uiteindelijk erg vermoeiend zijn. Want alle prikkels komen binnen via ons brein en zenuwstelsel en dat raakt op een gegeven moment overvol en daardoor overbelast.

Overbelasting merk je bijvoorbeeld aan het einde van een gemiddelde werkdag door het gevoel te hebben volledig uitgeput te zijn. Dit terwijl het inhoudelijk eigenlijk helemaal niet zo’n zware dag was. Of dat je het gevoel hebt dat je hoofd vol zit, je hoofdpijn hebt of later op de avond niet goed kunt slapen. Als dat te lang aanhoudt kan het uiteindelijk zo zijn dat je niet meer herstelt en de vermoeidheid en onrust aanhoudt. Soms tot op het niveau dat je helemaal niet meer kunt ontspannen en tot rust kunt komen.

Ook een dagje winkelen, naar het pretpark gaan of bijvoorbeeld een avondje naar het theater kunnen zorgen voor een volledige overprikkeling. Dat wat ‘leuk’ zou moeten zijn kan leiden tot zware vermoeidheid of andere klachten. Het zijn immers de ideale gelegenheden om overprikkeld te raken. Alle prikkels zijn er over het algemeen wel. Alles komt je zintuigen binnen en kan in de meeste gevallen je lichaam niet meer verlaten.

Maak vandaag nog een afspraak

06 12 17 12 15

of stuur een email naar info@denieuwetijdspraktijk.nl

Menu